Nyomtatók, fénymásológépek bérlése, üzemeltetése Győrben, Sopronban és Veszprémben

Tintás vagy lézer – mit javasol?

Tintás vagy lézer – mit javasol?
Kérjük, hogy oszd meg. Köszönjük

Talán ez a leggyakoribb kérdés, amit hallok ügyfeleinktől és egyben a legnehezebben megválaszolható is. Ez a két technológia alapvetően különbözik, így nehéz összehasonlítani őket.

Tintasugaras technológia

 A tintasugaras készülékek folyékony állapotú tintacseppeket lőnek a hordozó anyagra, ahol azok megszáradva létrehozzák a képet. Ilyen eszközzel szinte bármire lehet nyomtatni papírra, textilre, műanyagra, kerámiára, fémre, gumira, mindegy, ha a megfelelő típusú festéket használjuk. Esetünkben a papírra dolgozó készülékeket vizsgáljuk meg alaposabban.

Ezzel a technikával létrehozott nyomatok sajátossága, hogy a kép nem a papír felszínén, hanem a felső rétegében jön létre, mivel az felszívja a festéket. Ez a magyarázata annak, hogy víz alapú tinták esetében rosszabb minőségű papíron a körvonalak nem élesek, hanem „szőrösek”. Nagy telítettségű nyomatnál a papírt el is áztatja, hullámossá teszi. A nyomat száradási ideje hosszú, ritka, hogy egy ilyen készülék kétoldalas nyomtatásra alkalmas legyen. Azonban nagy előnye a rendkívül olcsó alapanyag.  Jellemzően ezt a technológiát alkalmazzák a külső tartályos nyomtatók, melyekkel akár 1 Ft festék költség is kijöhet egy mono  (fekete-fehér)lapra, színesben is 4 forint alatt maradnak.

Oldószer alapú tintát használó eszközök

 Oldószer alapú tinták esetében sokkal kisebb a felszívódás, gyors a száradás. Akár 50-70 lap/perc sebesség is elérhető. Ezek a nyomatok vízállók is lesznek, a kihúzó filc sem keni el. Ezt a technológiát az irodai célra fejlesztett készülékek használják, a szebb színeknek és a gyors munkának ára van, jellemzően 8-10 szeres a költsége. Ezek a készülékek kényesebbek, folyamatos üzemre tervezettek, egy-két hónap tétlenség a nyomtatófej (gyakran a készülék) beszáradását eredményezi.

A fotó nyomtatásban verhetetlenek!

A tintás nyomtatók speciális papíron (pl. fotó papír) tudják csak megmutatni igazi előnyüket. A kis tintacseppeknek, a négynél több (akár 8-10) alapszínnek, valamint a tinta keverhetőségének (egyetlen pontba két különböző színű cseppet is lőhet, amik keverednek) köszönhetően fotó minőségű nyomtatásban verhetetlenek. Ilyen minőségben nyomtatni azonban elég költséges, mind a papír, mind az ilyen nyomtató, mind a tintái meglehetősen költségesek.

Maga a technológia az otthoni, kisirodai környezetben a legelterjedtebb, valamint a nagy formátumú (A2 méret felett) kis szériás nyomtatásban használják gyakran.

Bár a technológia egyszerű elemekből építkezik, az ilyen készülékek nem vagy csak kis mértékben szervizelhetők. Jellemzően jótállási idő alatt is csak csere létezik.

Lézer nyomtató

Az ilyen készülékekben por alapú festéket használnak, amit a lézerrel feltöltött (kisütött) „fényhenger” visz át a papírra. Ez a kép azonban még letörölhető, a fixálása hővel történik. A papírt és a festéket felhevíti, a por megolvad és a papír felületére ragad. A fixálás módja miatt speciális fólia jöhet még szóba hordozóanyagként, más anyagra nyomtatni nem tud.

A technológia magas fényű, élénk színű, kontúros, jó fedőképességű nyomatot eredményez vezet. Normál papíron színes nyomata szebb, mint a tintásoké, azonban a speciális papíron készült tintás, fotó minőségű nyomatoktól messze van. Ennek magyarázata, hogy kisebb a színtere, vagyis sokkal kevesebb árnyalatot tud megjeleníteni. A színes lézer nyomtató mindig 4 alapszínből dolgozik, por alapú festéke nem keverhető.

Az otthoni, használatra szánt készülékek nyomatköltsége magas 10 Ft felett a mono, és akár 100 Ft a színes nyomat ára (5% fedettségnél!). Odahaza csak akkor éri meg használni, ha nagyon ritkán nyomtatunk, és a tintás készülékünk beszáradna.

Kisirodai használata elterjedt, ebben a kategóriában jellemző, 35-40 lap/perces sebességgel, kötelező funkcióként, kétoldalas nyomtatási technikával találkozunk. Rendkívül tartós nyomatot eredményez, hosszú idő elteltével sem fakul meg. Ebben a kategóriában már elérhető a 4 Ft mono, és a 30-40 Ft színes lapköltség.

A nagy teljesítményű lézer nyomtatók akár a 100 lap/perces sebességet is elérhetik és mono nyomatköltségük 2 Ft alatt marad a színes 7-8 Ft körül alakul.

A3 méret felett nem jellemző a használata. A normál mono A4 méretű nyomatok piacát jelenleg nagy fölénnyel uralja.

 A lézer alapú készülékek szervizelhetősége jó, létezik hozzá alkatrészellátás. Egy-egy típus várható életartama a tintás készülékek többszöröse.

Konklúzió: – Tintás vagy lézer?

A helyes válasz attól függ, mire szeretném használni a készüléket. Következő posztom témája ebben nyújt segítséget.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük