Nyomtatók, fénymásológépek bérlése, üzemeltetése Győrben, Sopronban és Veszprémben

Újrahasznosított nyomtatók. Kerüljön be Ön is a körforgásba.

Újrahasznosított nyomtatók. Kerüljön be Ön is a körforgásba.
Kérjük, hogy oszd meg. Köszönjük

A veszélyes műszaki hulladékok mindig is nagy gondot jelentettek a cégek számára. Pontosan hova lehet kidobni? Hol van a közelemben erre megfelelő hulladék lerakó? Kell-e érte fizetni? Sok-sok kérdés felmerül, főleg ha egy nagyobb műszaki cikkről beszélünk, jelen esetben a nyomtatóról. Amikor végleg tönkremegy egy nyomtató első dolgunk, hogy újat szerezzünk be. Az már másodlagos, hogy mi lesz a régi sorsa. Legtöbb esetben az iroda egy félreeső részébe helyezzük el. Ez bizony azt eredményezi, hogy hónapokig vagy akár évekig ott fog porosodni. A vállalatnak egy igazi nyűg és plusz feladat a selejtes nyomtató elszállítása. Az évek során viszont nagyobb munkát szerzünk azzal, ha egy kisebb szemétlerakót gyűjtögetünk a raktárunkban.

A globális felmelegedés elkerülése egy másik fontos tényező, amit kis- és nagyvállalatként egyaránt szem előtt kell tartanunk. A környezettudatos gondolkodásmód minden vállalat hasznára válik. Persze az elektronikus hulladékról szóló irányelveknek nehéz megfelelni. Ezek a jogszabályok írják le azokat a célokat, amelyeket a vállalatoknak szem előtt kell tartaniuk, hogy csökkentsék a hulladéklerakóban felhalmozott szemét mennyiségét. A cégeknek ajánlott egy WEEE megfelelőségi szervezet tagjaként működni.

Szerencsére egyre több gyártó odafigyel arra, hogy már a gyártás során újrahasznosítható anyagokból készíti el a termékeit. Tehát már azzal is sokat tehetünk a környezetünkért, ha ilyen műszaki cikkeket választunk. Rendben, de még is mi legyen a régebbről vásárolt elektromos hulladékkal? Hogy lehet egy vállalkozás számára a legkisebb erőfeszítés nélkül környezettudatosan hulladékot lerakni? A Lexmark nyomtató gyártó cég erre is gondolt. Ügyfeleik részére környezetbarát megoldást kínál a megsemmisítésre ítélt nyomtatóknak.

környezettudatos vállalkozás
Legyen Ön is környezettudatos vállalkozás!

A Lexmark hulladékgyűjtő programja

A Lexmark 2005-óta elkötelezte magát amellett, hogy elektronikus berendezési hulladékokat szállítson az európai piacon. A termékek már a kutatási és tervezési szakaszban úgy készülnek, hogy csökkentsék a negatív környezeti hatásaikat. Hulladékgyűjtő programjuk segítségével pedig az ügyfelek a lehető leggyorsabban és legkönnyebben visszaküldhetik a használt nyomtatókat. Ezzel pedig segítik a vállalkozások környezetbarát működését.

Megfelelőségi folyamat profi szinten

Elkötelezték magukat az összes olyan elektromos berendezés nyilvántartásba vételén, amelyet a nemzeti piacon forgalmaznak. Az európai országok többségében csatlakoztak egy nemzetközi kollektív rendszerhez. Ezek a rendszerek biztosítják a tagvállalatok számára a teljes folyamatot. A hulladék leadási igénytől a gyűjtésen át az újrahasznosításig mindent. Ezzel a piaci részesedésüknek megfelelően teljesítik környezetvédelmi kötelezettségeiket.

Az elektronikus tartalommal rendelkező összes terméküket a WEEE előírásainak megfelelően címkézik. Ezen kívül megfelelnek az EN50419 európai szabványnak.


A WEEE szimbóluma egy kerekes kuka áthúzva, amit minden termékre elhelyeznek. Ez jelzi, hogy az elektromos berendezések hulladékait vissza kell vinni egy erre kijelölt gyűjtőhelyre. A cél pedig ezeknek az újrahasznosítása. A Lexmark kommunikációjában pedig egy WEEE kézikönyvet tett közzé az újrahasznosítási folyamatról.

termék jelölés veszélyes hulladék
Elektromos hulladék termék jelölés.

A 2005. augusztus 13. után gyártott nyomtatók elszállítására és újrahasznosítására felelősséget vállal. Az ügyfeleiktől a DHL futárszolgálat szállítja el az elektromos hulladékot a helyes kezelés és újrahasznosítás érdekében. Ha ön is Lexmark nyomtatót használ, akkor mindenképp vegye fel a kapcsolatot a DHL Hulladékgazdálkodással. A Lexmark oldalán erről bővebben tájékozódhat.

Ugyan így a használt patronokról és egyéb kellékekről is gondoskodnak. A Lexmark patron gyűjtő programját elkészítette külön kis és nagy vállalatok részére. Különböző méretű patron gyűjtő dobozokat kínál a vállalat méretéhez igazítva. Már egy kis vállalat is éves szinten 10-40 patront használ el, aminek jelentős öko lábnyoma van. Ez a program sok segítséget nyújt a vállalkozásoknak. Míg egy nyomtatót ritkán dobunk ki, addig patront akár havonta. Ki tudja irodánkban mennyi ilyen hulladékot halmozunk fel. Halogatjuk, hogy majd újratöltjük vagy találunk egy megfelelő hulladéklerakó helyet.

Lexmark által összegyűjtött összes patron 100%-ban újrahasznosításra kerül. Ez azt jelenti, hogy az újrahasznosítás során nem marad égetésre szánt hulladék. Ha ön is beszáll ebbe a körforgásba, akkor a legközelebb megvásárolt patron is nagy eséllyel újrahasznosított lesz.

Persze a világ a felé halad, hogy minden gyártó ilyen környezettudatosan álljon az általa gyártott termékekhez. Ezért azt javasoljuk, ha bármilyen készüléke hulladékként végzi és tanácstalan annak elszállításában elsőként kérdezze meg a termék gyártóját mit tanácsol. A legtöbb esetben van rá mód, hogy a közelünkben leadjuk a veszélyes hulladékot, de a szállítási költség minket terhel.

A környezettudatosság ráadásul reklám hír értékkel bír. Ha vállalkozása is komolyan veszi ezt a kihívást azt az ügyfelei részére is kommunikálhatja megőrizve ezzel a jó hírnevét.2 thoughts on “Újrahasznosított nyomtatók. Kerüljön be Ön is a körforgásba.”

  • Helló,

    Végre eljutott a világ oda, hogy ezeket a nyomtató, másoló készülékeket is újrahasznosítják. Tudatos tervezéssel a régi gépekből be lehetne tenni az újakba a nem kopó alkatrészeket, ezzel rengeteg pénzt spórolhatnának a gyártók. Mindamellett pedig óvnák a Földet!

  • Can I just say what a relief to find somebody who truly understands what theyre discussing on the internet. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of the story. Its surprising you are not more popular because you definitely have the gift.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük